Леда Милева

Леда Милева01.07.1966 – 31.10.1970

Леда Милева е родена е през 1920 г. в София.Завършва Американски колеж и Институт за детски учителки, като междувременно следва в Юридическия факултет на Софийския университет. От 1945 до 1951 година е главен редактор на програмата за деца в радиото, а от 1951-ва до 1966-та – главен редактор в издателствата „Народна младеж” и „Български писател”. В продължение на 4 години – от 1966-та до 1970-та – Леда Милева е генерален директор на Българската телевизия. През 1972 година заминава за Париж като постоянен представител на България в ЮНЕСКО, а през периода 1984-1992 година е и член на Управителния съвет на Международния фонд за развитие на културата към ЮНЕСКО. От 1979 до 1989 година тя е председател на Съюза на преводачите. В продължение на 20 години Леда Милева е заместник-председател и председател на българския център на международния ПЕН клуб. Народен представител е в три парламента – в VIII-то и IХ-то Народни събрания, а през 1990-та е избрана за депутат във Великото народно събрание.

Тя е автор на над 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси и преводач на съвременна американска, английска и африканска поезия. Леда Милева е в Почетния списък „Ханс Кристиян Андерсен“ на Международния съвет по детската книга.


1967 година

– Първото пряко предаване от световно първенство по художествена гимнастика е отразено почти изцяло през 1967 г. На това спортно събитие българката Мария Гигова и българският ансамбъл стават световни шампиони.
– Същата година с пряко предаване от Букурещ (Румъния) се излъчва световното първенство по борба.
– Сред забележителните телевизионни събития през този период е излъченото интервю с министър-председателя на Кралство Дания Йенс Ото Краг.
– През 1967 г. е създадена рубриката “Воин”, посветена на Българската армия..
– През 1967 г. в редакция “Телевизионен театър” на медиата се появява една от най-стойностните рубрики “Сцена на вековете”, съдържаща пресъздадени от български актьори кратки етюди – откъси от театрални произведения на световната класика.
– “Театрални меридиани” е новото предаване, с което чрез екрана на Българската телевизия зрителите се запознават със спектаклите на световните театрални сцени.
– “С пагоните на дявола” е 5-сериен телевизионен филм, създаден по романа “Майорът от СС” на Борис Недялков. Посветен е на 50-годишнината на Великата октомврийска социалистическа революция.

1968 година

– На 15.06.1968 г. (събота) прозвучава за първи път сигналът на седмичното обзорно политическо предаване “Панорама”. То е създадено по идея на генералния директор Леда Милева и на аналогичната рубрика на Би Би Си . Негови водещи са изтъкнати български журналисти като: Димитри Иванов, Тома Томов, Александър Алексиев, Владимир Костов, Николай Конакчиев, Васил Марков, Иван Гарелов и други.
– Първата зимна Олимпиада, показана от Българската телевизия, е през 1968 г. и се е състояла в Гренобъл. Коментатори на състезанията са Николай Колев и Людмил Неделчев.
– През лятото на 1968 г. в Мексико по време на олимпийските игри са излъчвани състезанията по борба с коментатор Людмил Неделчев.
– Х Световен младежки студентски фестивал в София е отразяван ежедневно с по 4 информационни емисии. Всяка вечер програмата на националната телевизия по време на фестивала завършва с кратък преглед на най-интересните събития през изтеклия ден, наречен “Фестивална камера”.
– Пристигането на летище София и концертът на френската естрадна певица Женифер в зала “Универсиада” са отразени от Българската телевизия като едно най-значимите културни събития през годината.
– През 1968 г. телевизията излъчва първия български мюзикъл “Човекът от Ламанча”.
– В предаванията “Спектър”, “Пееща камера”, “Джаз клуб” намират своята телевизионна изява естрадни изпълнители.
– 1968 г. е рождена за националния телевизионен конкурс на българската естрадна песен “Мелодия на годината”.
– От 19 до 23 май 1968 г. Българската телевизия организира за първи път Международния фестивал на телевизионните театри. Той е основан от 11 телевизии от 9 страни, участващи с 13 спектакъла.
– На 6 октомври 1968 г. на екрана се появява географската рубрика “Атлас

1969 година

– На 10.10.1969 г. е телевизионният дебют на емблематичното детско-юношеско състезание “Бързи, смели, сръчни”.
– 13-серийният филм “На всеки километър” през 1969 г. е културният бисер в телевизионната ни програма, довел до изключителен бум на зрителската аудитория от този период – 99.60%.


« | »